Home » Τελευταία κείμενα » Πως να γίνεις πιο παραγωγικός

Πως να γίνεις πιο παραγωγικός

  • by
ο δείκτης αυξάνεται όσο πιο παραγωγικός γίνεσαι

Είμαι όσο παραγωγικός χρειάζεται ή θα ήθελα; Σίγουρα, η παραπάνω είναι μια ερώτηση που οι περισσότεροι κάνουμε στον εαυτό μας. Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε έναν μετρητή για να τον κοιτάξουμε και να πούμε: “Ναι, τώρα βρίσκομαι στο 100% της παραγωγικότητας μου”. Αυτό που μπορεί ωστόσο ο καθένας μας να κάνει, είναι να ακολουθήσει κάποιους τρόπους ή συμβουλές για βελτίωση της παραγωγικότητας. Ας τους αναλύσουμε παρακάτω, αφού πρώτα δούμε γιατί είναι καλό να είμαστε πιο αποδοτικοί;

Γιατί να θέλω να γίνω πιο παραγωγικός;

Συχνά, στο άκουσμα αυτής τη λέξης το μυαλό μας κάνει κάπως δυσάρεστους συνδυασμούς. Μάλλον επειδή η παραγωγικότητα είναι έννοια που στην καθημερινότητα μας συνήθως την χρησιμοποιούμε όταν η κουβέντα πάει στη δουλειά μας, στα εργασιακά δεδομένα κλπ. Στην πραγματικότητα όμως, η παραγωγικότητα είναι μια συνήθεια. Ακόμη, και ένας τρόπος ζωής θα έλεγα. Ο άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται να είναι παραγωγικός στην εργασία του δεν θα ενδιαφέρετε να είναι ούτε και στην ζωή του. Ας έχουμε λοιπόν στην άκρη του μυαλού μας πώς πέρα από το εργασιακό κομμάτι, οι παρακάτω αρχές μπορούν να εφαρμοστούν και για πιο απλές διαδικασίες.

Πως μπορείς να βοηθηθείς εσύ, που διαβάζεις τώρα αυτό το κείμενο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα σου;
Ίσως, βρίσκοντας τρόπο να τελειώνεις τις δουλειές του σπιτιού σε 3 ώρες αντί για 3,5. Ίσως να βρεις επιτέλους χρόνο να ξεκινήσεις το διάβασμα του βιβλίου που με τόση λαχτάρα αγόρασες. Ή ακόμη και να καταφέρνεις στο τέλος της μέρας να έχεις καθημερινά λίγη παραπάνω ώρα για ύπνο και ξεκούραση.
Σε οτιδήποτε από αυτά λοιπόν θα σε βοηθήσουν τα παρακάτω.

Οι 26 συμβουλές για να είσαι πιο παραγωγικός

1. Ξεκίνα να μιλάς διαφορετικά στον εαυτό σου

Η παραγωγικότητα ξεκινά από τον τρόπο σκέψης μας. Πρέπει φυσικά να δουλέψουμε αυτήν την νοοτροπία. Με μικρά βήματα οπότε ξεκινάμε να την εξελίξουμε και να την βελτιώσουμε.

Ποια είναι όμως η διαφορά ενός παραγωγικού και ενός μη παραγωγικού ατόμου; Ο πρώτος προσπαθεί συνειδητά να μην καταβάλλεται από τις καταστάσεις ή από το άγχος του. Αντίθετα, σκέφτεται πιο πρακτικά. «Έχω να κάνω το Α και το Β. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πετύχω. Τι μου προκαλεί δυσκολία σε αυτές τις εργασίες; Πως μπορώ να το ξεπεράσω; Δεδομένων των συνθηκών, τι μπορώ να βελτιώσω;

Ο εσωτερικός μας μονόλογος είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να βρίσκουμε τα λόγια που μας παρακινούν, όχι αυτά που μας αγχώνουν. Οι σκέψεις μας συνήθως οδηγούν τις πράξεις μας, οπότε προετοιμάζουμε τον εαυτό μας κατάλληλα.

2. Βρες τον ρόλο που σου ταιριάζει.

Καλώς ή κακώς δεν είναι όλοι το ίδιο καλοί στα πάντα. Ούτε καν το ίδιο εν δυνάμει καλοί. Γνώρισε καλύτερα τον εαυτό σου και λύσε τα προβλήματα σου με τρόπους που σε βολεύουν και σε διευκολύνουν.

3. Αναγνώρισε τι σου κλέβει χρόνο

Βρες τις δραστηριότητες που σου κλέβουν χρόνο. Όλοι τις έχουμε στην καθημερινότητα μας χωρίς συνήθως να το ξέρουμε καν. Σκέψου τι σε αποσυντονίζει ή τι σε κάνει να αποδίδεις λιγότερο; Σε τι αφιερώνεις υπερβολικό χρόνο; Προσπάθησε να μειώσεις αυτές τις δραστηριότητες, έστω και σταδιακά. Ας πούμε για παράδειγμα, πως αφιερώνεις 2 ώρες την ημέρα για να δεις μια ταινία. Αν μειώσεις την συχνότητα αυτή σε 4 φορές την εβδομάδα, έχεις αμέσως 6 ώρες διαθέσιμες για αποδοτικότερη χρήση. Μην ξεχνάς, αν πράγματι θέλεις αποτελέσματα περισσότερο απ’ ότι θέλεις άνεση, πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Με μέτρο βέβαια, όπως είδαμε και στο παραπάνω παράδειγμα.

4. Προσοχή στο multitasking

Κράτα το multitasking για εύκολες εργασίες (δουλειές του σπιτιού κλπ.). Όταν μιλάμε για σημαντικότερα ζητήματα, που απαιτούν συγκέντρωση, δώσε το μέγιστο της προσοχής σου σε ένα πρόβλημα κάθε φορά. Το multitasking σε αφήνει μερικές φορές με την ψευδαίσθηση πως λειτουργείς γρηγορότερα. Πρακτικά όμως, σε αφήνει με πολλές ανοιχτές εκκρεμότητες που ίσως και να “σέρνονται” παραπάνω απ’ όσο θα έπρεπε.

5. Η τεχνική Pomodoro

Πρόκειται για μια πολύ γνωστή πλέον τακτική για την αποδοτικότητα. Η βασική αρχή είναι η εξής:

  1. Διαλέγεις μια εργασία.
  2. Βάζεις μια υπενθύμιση (πχ ξυπνητήρι) σε 25 λεπτά.
  3. Δουλεύεις απόλυτα συγκεντρωμένος και απερίσπαστος μέχρι να χτυπήσει.
  4. Κάνεις ένα μικρό διάλειμμα.
  5. Επαναλαμβάνεις την διαδικασία.
  6. Μετά από 4 25λεπτα εργασίας κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα (περίπου μισής ώρας).
  7. Επαναλαμβάνεις τον κύκλο από την αρχή.

6. Φτιάξε λίστα

Κάνε μια λίστα με τις σημαντικές εργασίες της ημέρας. Ξεκίνα από τα σημαντικότερα και πήγαινε προς τα λιγότερο σημαντικά.

7. Ο κανόνας του 80/20

Γνωστός και ως η αρχή Παρέτο, ο συγκεκριμένος κανόνας υποδηλώνει πως το 20% των πράξεων μας φέρνει το 80% των αποτελεσμάτων.  

Μας δείχνει λοιπόν πως δεν αρκεί να δουλεύεις πολύ. Για να λειτουργείς αποδοτικά πρέπει να καταλάβεις ποιες δραστηριότητες φέρνουν τα αποτελέσματα. Τότε, μπορείς να μεγιστοποιήσεις τον χρόνο που αφιερώνεις στις πραγματικά κερδοφόρες εργασίες. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Έστω, πως θέλεις να έρθεις σε καλύτερη φόρμα σωματικά και αποφασίζεις να κάνεις παράλληλα και διατροφή αλλά και γυμναστική. Πότε θα κάνεις, κατά πάσα πιθανότητα, καλύτερη δουλειά; Αν αφιερώνεις 20 λεπτά στη γυμναστική και 2 ώρες και 40 λεπτά στο μαγείρεμα του φαγητού; ‘Η αν ασχοληθείς 1 ώρα με την εκγύμναση και 2 ώρες με το μαγείρεμα του φαγητού; Λογικά, η δεύτερη περίπτωση είναι που θα δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα, αν και θα απασχοληθείς χρονικά το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

8. Ξεκίνα να ξυπνάς νωρίς

Σαφώς, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι ίδιες αντιδράσεις στην εκάστοτε συνήθεια ωστόσο κατά κανόνα τις πρωινές ώρες είσαι πιο παραγωγικός και αποδοτικός. Λογικό, μιας και είσαι και πιο ξεκούραστος.

9. Πρώτα τα χειρότερα

Κάνε πρώτα την χειρότερη ή δυσκολότερη εργασία της ημέρας για να μην την έχεις έπειτα στο μυαλό σου. Είναι μια συμβουλή που προτείνεται συχνά καθώς μας απελευθερώνει κάπως την σκέψη.

10. Στόχευσε στην συνεχή βελτίωση

Κανένας δεν μπορεί να φτάσει ένα σημείο όπου δεν επιδέχεται βελτίωσης. Ο στόχος δεν είναι να γίνουμε τέλειοι, αλλά να γίνουμε οι καλύτεροι που μπορούμε.

11. Απέφυγε τα social media

Ένας από τους μεγαλύτερους κλέφτες ποιοτικού χρόνου. Είναι απίστευτο πόσο χρόνο καθημερινά μπορεί να ξοδεύεις στα social media χωρίς μάλιστα να το καταλαβαίνεις καν. Περιόρισε αυτόν τον χρόνο στο ελάχιστο! Όσο ενδιαφέρον και αν έχει η αρχική σου σίγουρα υπάρχουν καλύτερα πράγματα να κάνεις με τον χρόνο σου.

12. Γράψε τις ιδέες σου

Την στιγμή που θα σκεφτείς μια καλή ιδέα σημείωσε την. Επιτόπου!

13. Πες όχι στην αναβλητικότητα

Πάλεψε την φυσική αναβλητικότητα και τεμπελιά που μας πιάνει όλους κάποιες φορές.

14. Μάθε να λες όχι

Όπως λέει και η λαϊκή ρήση, δεν χωράνε πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Αν δεν έχεις χρόνο να αναλάβεις άλλες εργασίες προσπάθησε να μην το κάνεις. Εναλλακτικά;

15. Ζήτα βοήθεια

Κανείς δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Εξάλλου, δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι.

16. Θέσε στόχους, έστω και μικρούς

Η επίτευξη έστω και μικρών στόχων προσθέτει μια αίσθηση ικανοποίησης και ψυχολογικής ευφορίας και μας βοηθά να συνεχίζουμε αποφασισμένοι το έργο μας.

17. Σχεδίασε την ημέρα σου

Κάνε ένα πλάνο του τι είναι εφικτό να πετύχεις σήμερα.

18. Δημιούργησε ένα απλό, καθημερινό σύστημα

Σίγουρα, την ρουτίνα την έχουμε συνδυάσει με την βαρεμάρα, ωστόσο σε λογικά πλαίσια μας βοηθά να “αυτοματοποιούμε” μερικά κομμάτια της καθημερινότητας μας.

19. Διάβασε περισσότερο

Το μυαλό μας όπως και το σώμα μας χρειάζεται εκγύμναση. Όσο πιο συχνά τόσο το καλύτερο.

20. Κλείσε τις ειδοποιήσεις σου

Αν δεν υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη, κλείσε τις ειδοποιήσεις σου. Έστω, όταν κάνεις εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση.

21. Κάνε διάλειμμα, όταν νιώθεις πως το χρειάζεσαι

Δεν είσαι μηχανή. Έχεις τα όρια σου και καλό είναι να μην τα ξεπερνάς. Όταν πραγματικά νιώθεις πως δεν αντέχεις κάνε, ένα μικρό έστω, διάλειμμα.

22. Αναγνώρισε τα μοτίβα σου

Σκέψου πόσο χρόνο αφιερώνεις σε απλές καθημερινές ασχολίες. Πότε σου είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθείς μες την ημέρα κλπ. Ας πούμε πως κρατάς στατιστικά για το site σου καθημερινά. Μπορείς να κάνεις αυτήν την εργασία εβδομαδιαία ώστε και να μην περνάει πολύς χρόνος αλλά και να μην ξοδεύεις τα ίδια 10-15 λεπτά καθημερινά.

23. Βρες τις αποδοτικότερες ώρες σου

Ίσως είναι μόνο ένα δίωρο την ημέρα. Ίσως είναι το πρωί μόλις ξυπνάς, ή το μεσημέρι ή αργά το απόγευμα. Όπως και να έχει σίγουρα υπάρχει αυτός ο χρόνος στην ημέρα σου όπου νιώθεις μεγαλύτερη συγκέντρωση και μπορείς να κάνεις περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Εκμεταλλεύσου τον στο έπακρο λοιπόν.

24. Πρόσθεσε λίγη άσκηση στην καθημερινότητα σου

Μια μικρή βόλτα ή λίγη ώρα γυμναστική μπορεί να γίνει πολύ αναζωογονητική. Διότι μπορεί να σε ηρεμήσει και να σου μειώσει, ή ακόμη και να αποβάλλει το στρες.

25. Κάνε ένα βήμα πίσω και έλεγξε την δουλειά σου

Ειδικά όταν έχεις αρκετές εργασίες είναι εύκολο να σου ξεφύγουν κάποια λάθη και να συνεχίζεις να τα επαναλαμβάνεις εν αγνοία σου.

26. Ομαδοποίησε τις παρόμοιες εργασίες μεταξύ τους

Έτσι, δε θα χάνεις εύκολα την συγκέντρωση σου και ίσως κερδίσεις και λίγο χρόνο παραπάνω μιας και η δουλειά σου θα έχει λιγότερα “σταμάτα – ξεκίνα”. Σίγουρα, πάντως θα σε κάνει να αποδώσεις καλύτερα στην εκάστοτε σειρά εργασιών και για αυτό τον λόγο προτείνεται και πολύ συχνά σε παρόμοιους οδηγούς.

Leave a Reply