Home » Τελευταία κείμενα » Να κάνω δώρο έναν σκύλο;

Να κάνω δώρο έναν σκύλο;

  • by
σκύλος δώρο μέσα σε κουτί

Το παιδί σας κοιτάει συνέχεια σκυλάκια στο πάρκο ή η κοπέλα σας βλέπει συνέχεια γλυκούλικα βίντεο με σκυλιά στο Instagram και ο καλύτερος σας φίλος περνάει μια δυσκολία που τον έχει ρίξει ψυχολογικά και έχετε ακούσει πως το καλύτερο φάρμακο και η καλύτερη παρέα είναι ένας σκύλος. Άρα λοιπόν δεν θα ήταν καλή ιδέα να τους κάνετε έκπληξη με ένα υπέροχο κουτάβι; Ίσως. Ίσως και όχι όμως. Ας δούμε τι θα κερδίσετε ή θα χάσετε από την συγκεκριμένη επιλογή, και το κυριότερο, τι θα κερδίσει ή θα χάσει το εκάστοτε σκυλί.

Μερικά οφέλη της συμβίωσης με έναν σκύλο

Τα οφέλη που έχει η σχέση μας με τα ζώα γενικότερα και με τον σκύλο ειδικότερα είναι πολλά και χιλιοειπωμένα. Η αγάπη που λαμβάνεις από τον σκύλο σου είναι μια αγάπη διαφορετική που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Θα την παρομοίαζα με την απόλυτη αποδοχή της προσωπικότητας σου. Για τον σκύλο σου πάντα θα είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στον κόσμο. Είτε είσαι ο καλύτερος είτε ο χειρότερος στη δουλειά σου, είτε είσαι απολύτως σωστός ή τελείως λάθος στις κοινωνικές σου σχέσεις. Για αυτό το πλάσμα είσαι αρκετός. Και στην κοινωνία μας όπου πάντα πρέπει να είσαι πιο δυναμικός, πιο γρήγορος, πιο έξυπνος και πάντα να προσπαθείς όλο και περισσότερο, αυτού του είδους η αποδοχή δεν είναι καθόλου συχνό φαινόμενο. Πρόκειται όντως για ένα πολύ όμορφο συναίσθημα.

Αν έχεις παιδιά, σίγουρα η συγκατοίκηση και η καθημερινή επαφή με ένα ζώο θα αυξήσουν τις πιθανότητες να μεγαλώσει ένας ευαίσθητος, υπεύθυνος ενήλικας με ενσυναίσθηση προς τα ζώα και τους ανθρώπους. Ποιο παιδί έχει πει άλλωστε πως δεν του άρεσε να μεγαλώνει μαζί με έναν σκύλο;
Ακόμη και ως ενήλικα, η συναναστροφή με έναν σκύλο έχει να σου προσφέρει πράγματα. Το να ξέρεις πως υπάρχει ένα πλάσμα που βασίζεται πάνω σου για να φάει, να εξασκηθεί και να κοινωνικοποιηθεί αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Δεν είσαι πλέον μόνο εσύ και ο εαυτός σου.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ όμορφα και σωστά, υπάρχει ωστόσο και η άλλη οπτική. Και μας λέει το εξής:

Οι κίνδυνοι μιας επιπόλαιας υιοθεσίας ή αγοράς

Τα παιδιά πολλές φορές αντιλαμβάνονται τα κατοικίδια σαν απλά ένα ακόμη παιχνίδι. Όχι από κακία φυσικά αλλά απλώς λόγω λειτουργίας του εγκεφάλου τους. Σκεφτείτε πόσες φορές παρατηρούμε άσχημες συμπεριφορές ανάμεσα σε μικρά παιδιά που σαν ενήλικες τις βγάζουμε από την καθημερινότητα μας από κοινή ευγένεια και κοινή λογική. Τα παιδιά όμως δυσκολεύονται περισσότερο να ταυτιστούν με ένα άλλο πρόσωπο ή στην περίπτωση μας, με έναν σκύλο. Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από ένα παιδί να καταλάβει τις αλλαγές τις ψυχολογίας ενός σκύλου ούτε να συλλάβει ακριβώς πότε τον παραμελεί, πότε τον πονάει ή τον τρομάζει. Και πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να απαιτούμε από τον σκύλο όσο έξυπνος και αν είναι να αντιδρά με ανθρώπινους συμπεριφορικούς κώδικες που δεν του έχουμε μάθει. Παίρνοντας λοιπόν έναν σκύλο ως παιχνίδι ή ακόμα και ως φίλο για το παιδί σας και αφήνοντας τους δυο τους να βρουν την άκρη πιθανόν δεν θα έχει την κατάληξη που ευελπιστείτε. Το δέσιμο ενός παιδιού με έναν σκύλο είναι εκπληκτικό χρειάζονται ωστόσο την καθοδήγηση κάποιου για να τεθούν τα σωστά όρια. Ο σκύλος χρειάζεται κάποιον που αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του να τον εκπαιδεύσει και να του μάθει τον κόσμο γύρω του θέτοντας του παράλληλα και τα όποια όρια. Αντίστοιχα, στο παιδί σας πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο σκύλος έχει τις δικές του ανάγκες και τον δικό του προσωπικό χώρο και πως σε αντίθεση με το ίδιο, το οποίο σταδιακά θα μεγαλώνει, το μυαλό του σκύλου θα μείνει πάντα το ίδιο. Πάντα θα μπορεί να επεξεργαστεί τα ίδια απλά, παιδικά πράγματα. Έχετε το αυτό στο νου σας όταν το παιδί σας θα περνάει τα διάφορα ηλικιακά του στάδια (προεφηβεία , εφηβεία κλπ.) που αποτελούν σκόπελο για την κάθε του προσωπική σχέση, πιθανόν συμπεριλαμβανομένης εκείνης με τον σκύλο του.
Όσον αφορά τις σχέσεις εκεί η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Τ
ις περισσότερες φορές υπάρχει η δυνατότητα ο σκύλος να μείνει με τον έναν από τους δύο κηδεμόνες ακόμα και σε περίπτωση χωρισμού. Ωστόσο, πρέπει πάλι να ληφθούν υπόψιν αρκετά δεδομένα. Όπως, η μεγάλη πιθανότητα ο σκύλος να νιώθει μεγαλύτερο δέσιμο με τον έναν κηδεμόνα και να νιώθει μόνον εκείνον σαν τον “άνθρωπο του”. ‘Η η αλλαγή χώρου και περιβάλλοντος.
Τέλος, οι σκύλοι όντως έχουν τον τρόπο να βοηθούν στην καταπολέμηση πολλών ψυχολογικών θεμάτων ωστόσο μόνο στις περιπτώσεις που ο άνθρωπος που θα το αναλάβει το θέλει πραγματικά στη ζωή του.

Τελικά ο σκύλος είναι δώρο;

Καταλήγοντας, οι σκύλοι είναι πράγματι κατά μια έννοια ένα εκπληκτικό δώρο. Ωστόσο, είναι ένα δώρο το οποίο μπορούμε να το προσφέρουμε μόνο στον εαυτό μας. Έπειτα από πολύ συνειδητή σκέψη τόσο των δικών μας αναγκών όσο και του ζώου πάντα. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΩΣ ΔΩΡΟ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ. Ο άνθρωπος που θα αναλάβει την φροντίδα και τις ανάγκες του ζώου πρέπει να είναι και εκείνος που το έχει σκεφτεί ώριμα και διεξοδικά και έχει καταλήξει πως όντως θέλει έναν σκύλο στην ζωή του. Σκεφτόμαστε λοιπόν όλα τα ενδεχόμενα πριν από μια τέτοια κίνηση καθώς σε τελική ανάλυση το πιθανότερο θύμα που μπορεί να προκύψει από την  επιπολαιότητα μας είναι το ίδιο το ζώο το οποίο θα βρεθεί ακόμα και στον δρόμο επειδή δεν παρέμεινε για πάντα μικρό και γλυκούλικο ή επειδή δεν έχει μάθει συμπεριφορές που κανείς δεν ασχολήθηκε να του διδάξει.

Σκεφτόμαστε λοιπόν τα πάντα διεξοδικά. Αρκετά ζώα κακοποιούνται.
Πολλά ζώα παραμελούνται. Αρκετά ζώα ζουν αδέσποτα. Δεν χρειάζεται ένα ακόμα.

Leave a Reply